Thursday, May 17, 2012

Nokkonen on ykkönen - Nettle makes my day

nettle in the sun


My wild edibles story continues with super super nettle. I've guess your first impression isn't very kind towards this little green evil in the middle of grass...but good thing is you can eat it...and it is very healthy - lot of minerals like calcium, iron, magnesium etc. and vitamins like A, C E etc. And only few things to remember. Don't use nettle which has grown next to compost or on area which is rich in nitrogen. I'm sure you can find lots of recipes and how to do from internet so do find your way to enjoy of it. 


on the way 


Here's mine nettle pesto ingredients: 
(I don't use measures because it's easy to taste and see when it's ready)

Raw nettle, garlic, salt, black pepper, olive oil, macadamia nuts or pine nuts or sunflower seeds depends on what you have or what you like.  I choose to add also some fresh basilica that it gets more flavor. And then just make it with blender and maybe some water to bend it. Voila. 
Super super supper.

Villiyrttiesittelyni jatkuu nokkosella ja se jos jokin on superrrrruokaa. Se sisältää runsaasti vitamiineja ja hivenaineita. Poimi herkku talteen ja valmista se miten parhaaksi näet vaihtoehtoja on monia ja verkko niitä pullollaan. Itse valitsen peston, jonka valmistan raa'asta nokkosesta tehosekoittimen avulla. Piikit siinä samalla murentuvat joten ei tarvitse pelätä polttavansa suuta. Mutta hyvin se kannattaa kuitenkin tehdä.

Nokkospestoa syntyy seuraavista raaka-aineista: nokkonen, valkosipuli, suola, pippuri, oliiviöljy, macadamiapähkinä tai pinjansiemen tai auringonkukansiemen tai kaikkia em. ja sitten vielä hieman tuoretta basilikaa makua terästämään. Voit myös lisätä hieman vettä notkistamaan peston rakennetta. Mutta siinä se on - supersuperhyväruoka.

to the platePieni varoituksen sana hortoilijalle: älä kerää nokkosia kompostien läheltä tai lantakasojen ym. paikkojen nitraattipitoiselta maalta. 

Nettle links:
No comments:

Post a Comment

Blogging tips