Sunday, March 11, 2012

Mosaiikkia ja kevään värejä - Life of Mosaic and spring colours


...says Trend Tablet 
Sweet Paul Magazine Spring 2012Yellow yellow says Trend Tablet! No it's blue blue says Sweet Paul - new Spring issue 2012. Yes, yes but I say mosaic! I took a 2 day mosaic course and oh I say -  it was slow! ...fun and interesting. After last time one week ago I wanted to find more inspiration, ideas and knowledge about work of the mosaic and I found out that the world of mosaic is so much larger than mine. It’s been here forever and it will be. It’s a tradition of all cultures.
A few things with which I fell in love when I was sailing the internet: Samarkand where I want to go someday, Claesson Koivisto Rune who's design tiles I 'd like to have to my home, Waschbear's mosaic tiles to work with, Eric Chapeau's eggshell mosaic - just amazing...Sara White's art piece Love & Loss made me think and last but not least wonderful ceramics by Elephant Ceramics caught my eye! See all the photos below and you'll be happy! Enjoy!

Siis keltainen on uusi pinkki! Kävin katsomassa Trend Tabletin samannimisen Pinterest mood boardinJa tänään luin kevään uudesta Sweet Paulista, että kevään väri on kuin onkin sininen! Sekin kuulostaa kivalta. Mutta minäpä väitän, että mosaiikki on tekemässä comebackin! Ja se on myös uusi ystäväni. Kannattaa kokeilla jos et jo ole kokeillut! Se kyllä vie aikaa ja on hidasta. Mutta luulenpa, että juuri se on sopivaa minunlaiselle oravanpyöräihmiselle: hidastus. Kaikki koossa? Keltainen, sininen ja mosaiikki.
Olin mosaiikkikurssilla, joka kesti kaksi lauantaita. Viikko sitten ensimmäisen kurssipäivän hämmennyksen jälkeen, minun oli yksinkertaisesti pakko lähteä hakemaan inspiraatiota ja tutkimaan mosaiikin maailmaa. Mosaiikki avautui minulle aivan uudella tavalla. Sen pitkät juuret ulottuvat kauas ihmiskunnan historiaan ja mosaiikin tarina tulee jatkumaan vielä pitkään meidänkin jälkeen. Se on kansojen perinnettä.

Mosaiikki on ikiaikainen koristelutapa. Tuttuja kuvioita - marokkolaiset mosaiikkikuviot lifestyle-lehtien sivuilta ja kirkkojen vaikuttavat mosaiikkityöt…vaikka nyt et niitä ihan muistaisi…en minäkään ennen tätä kurssia. Ehkä olet käynyt Gaudin Barcelonassa tai nähnyt kuvia kaupungeista ja paikoista, joita koristavat kauniit mosaiikit. Joka tapauksessa maailma on pullollaan mosaiikkia! Tätä havaintoa tehdessäni löysin myös paikan, jonne ehdottomasti haluan joskus matkata. Haluan Uzbekistaniin, Samarkandin kaupunkiin katselemaan upeita rakennuksia ja mosaiikkitöitä.  Samasta syystä Samarkand on myös listattu Unescon mailmanperintölistalle.

Samarkand photo by wayfaringMosaiikilla on monet arkisetkin kasvot. Voit löytää sitä kylpyhuoneesta, kahviloista, kaduilta, puutarhoista, kannuista, lautasista, koruista, käsitöistä, taiteesta…se elää ajan mukana ja on vahvasti myös ajan hengessä. Tee-se-itse -kulttuuri on nosteessa ja myös mosaiikki saa siitä osansa. Mosaiikki on juurtunut myös designiin. Sen osoittaa esimerkiksi tänä vuonna 2012 lanseeratut ruotsalaisen Claesson Koivisto Rune designtoimiston suunnittelemat käsintehdyt kauniin yksinkertaiset modernit laatat. Ne ovat hurmaavia! Sopii monenlaiseen kotiin eikä jätä kylmäksi kestävää kehitystä arvostavaakaan.

Claesson Koivisto Rune design
photocollage by gretchen
photos by contemporarytiles


Teapot by Waschbear/ Etsy

Eggshell mosaic/Eric Chapeau photo: via Plumsiena

Eggshell mosaic/Eric Chapeau photo: via Plumsiena

Mosaiikki verkottuu vaivattomasti muihin taidemuotoihin luonteensa ja struktuurinsa tähden. Löysin tällä viikolla HAND/EYE Magazinen sivuilta liikuttavan installaation, jonka luoja on tekstiilitaiteilija Sara White. Hän on mielestäni tehnyt abstraktia mosaiikkia muistuttavan teoksen. Teos on osa surutyötä, jota Sara tekee menetettyään ensimmäisen lapsensa Strikerin ennenaikaisessa synnytyksessä. Hän siis käsittelee omaa suruaan teoksensa kautta.  Prosessi on vieläkin käynnisssä - White on aloittanut ompelun ja loppua ei näy.... Työ on esillä Ice Cube Galleriassa Denverissä toukokuussa 2012.


Love & Loss by Sara White 

Monen monta polkua on kuljettavaksi, kun puhutaan mosaiikista. Itse teen sitä harrastuksen vuoksi ja täytyy myöntää, että paljon on vielä opittavaa ja haastavia ovat ne hetket, kun todella tarvitsee rauhoittua ja tehdä suunniteltua ja pikkutarkkaa työtä. Mosaiikki on elävä ja monesti värikäs käsityön/taiteen muoto. Sitä voi tehdä valmiilla paloilla ja pohjilla todella helposti mutta siitä saa hyvin äkkiä haastavankin työn jos niin haluaa. Itse olen ihastunut kierrätysajatuksesta: hain kirpputoreilta lautasia; keraamisia ja posliinisia ja työnhän voi aloittaa mäiskimällä lauatsen rikki! Aika terapeuttista. Kokeilin myös nappeja  mosaiikkimateriaalina mutta sitä idea pitää vielä kyllä kehittää…

Mutta minne katosivatkaan upeat kevään värit keltainen ja sininen? Keltaisen voit löytää Trend Tabletin Pinterestistä eli täältä. Ja indigon sininen on tässä, ole hyvä.

Upeaa ja inspiroivaa kevätpäivää sinulle!


Photos: Anthropologie   Elephant Ceramics   Katiedesigns4u's   Marrakechdesign

5 comments:

 1. Thanks for dropping by my blog this weekend Gretchen! I agree, I've been seeing yellow everywhere! In fashion, food, and interiors! It's such a happy color, isn't it?! Which is why I stenciled my kitchen with it too! Great to meet you (a photographer..Yay!). Your blog and photographs are lovely too! Happy start to your week :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you! Have a lovely blogging week :)

   Delete
 2. Hi Gretchen,

  those tiles are gorgeous! Thanks for visiting my blog, and byw maybe we should plan a trip to Uzbekistan together. I dream of going there too :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. So we both have great taste :) yes have to keep in mind blogger travels to Uzbekistan...

   Delete
 3. Hahaha just saw that those tiles are produced by Marrakech Design which I was planning to post about in the near future. No wonder I like them :)

  ReplyDelete

Blogging tips