Saturday, January 12, 2013

Recycling respect ! Kierrätys kunniaan!

One week ago I made a comment in one Finnish blog called Suvi sur le vif and the answer to me was - kierrätys kunniaan! It means recycling respect! ...well, I admit that is very free translation of it. But it was a very good reminder to me what my blog is all about. You may not know it because I really haven't clearly pointed it out. I will tell you now.


making candle by gretchen gretchen
making candles from used tallow

Kirjoitin Suvi sur le vif blogiin kommentin ja hänen vastauksensa Kierrätys kunniaan! kitetytti hyvin oman toimintani ytimen, jonka olin itsekin jo hassusti unohtanut, koska se on minulle itsestäänselvyys. Samalla tajusin, että tuskinpa sinä, joka luet blogiani tiedät minulle tärkeistä asioista, jos en niistä kerro.(...jatkuu suomeksi postauksen lopussa)


earrings from paper clips by gretchen gretchen
earrings from old paper clips

The main rule in my handmade products is that I use vintage, old and used materials as much as possible. Of course sometimes I can't find everything used or old so I have to buy some new materials and combine them together. Secondly I also love old fashioned things - they just look prettier than new ones usually...and often they are made more carefully and they even might be handmade. 


this and that found in Sweden by gretchen gretchen
lovely old ribbons and easter cards found in Ronneby, Sweden

And let's not forget that I love handmade. I have used so many hours to find all these wonderful materials and things that it is better not to count the time I've used. Of course it is my hobby so I enjoy it. I attend auctions and for example in summer 2011 we went to Sweden by car with my husband and we drove around and visited in so many flea markets and antique shops. It was so wonderful. Swedish countryside is very beautiful and in Sweden they have a little bit more interesting things in general than here in Finland, sorry to say but that's the way it goes. Actually we had backseat full of this and that when we came back. 


Brunns hall in Ronneby, big park by gretchen gretchen
on Sundays they have flea market here in Brunnsparken - it was a good place to find treasures!

So I'm a kind of treasure hunter I would say. Sometimes I feel a little bit annoyed that I have so much different kind of this and that but it doesn't last long and actually I can always say that it is also one part of my profession: I'm a photographer so I need also props in my photography. And believe me it's so much easier to just open a cupboard and take one plate out than run through the city trying to find the right one.


Cafe Mandeltårtan by gretchen gretchen
You can find Cafe Mandeltårtan i Brunnsparken. You can get organic products here. It was wonderful place. There is als bed and breakfast place where you can stay over night. Really nicely decorated rooms in old wooden house.

...and finally I try to recycle as you have read and that is also very important to me like our precious Planet Earth.

Oops, it was a long writing this time. If you managed to get even here, thank you and if you like vintage, handmade and you are blogging or not, leave  me a comment so I can come to see your blog or just hear about you! 

old red retro lamp
I have two of these - red and yellow.

Neljä juttua minusta lyhyesti. Käytän tekemiini tuotteisiini pääasiassa vanhaa ja käytettyä jopa vintagea jos vain raaskin mutta toki välillä pitää ostaa uuttakin, että pystyn toteuttamaan haluamani asian. 


Toiseksi rakastan vanhaa ja kulunutta, Minusta monet vanhat tavarat, käsityömateriaalit, kankaat vaan näyttävät ja tuntuvat houkuttelevimmilta kuin uudet. Monet printit esimerkiksi vanhoissa kankaissa ovat todella viehättäviä. Olen kuluttanut lukemattoman määrän tunteja ja päiviä metsästäessäni kaikkea kivaa, vanhaa ja hyvää käytettävää materiaalia töihini. Mutta se onkin harrastukseni.  

old glass flower vase
I found nice flower vase.

Ja eipä unohdeta sitä tosiasiaa, että rakastan käsintehtyjä asioita. Niissä on ihan oma henkensä. Ja miksi oi miksi minun kaappini pursuavat kaikenlaista ihme roinaa, joka välillä vähän ahdistaakin, mutta onneksi vain hyvin vähän aikaa. Voin aina syyttää ammattiani ja todeta - olen valokuvaaja. Arvatkaapa kumpi on helpompaa...ottaa lautanen kaapista ja kuvata se kuin että juoksen kaupungin halki etsien juuri sitä tiettyä tyyliä. Tapahtuu sitäkin vielä mutta aina, kun löydän jonkun todella hyvän, ostan sen ja laitan kaappiin jos vain lompakossa on riittävästi euroja. Näin säästän aikaa, jalkoja ja luontoa. Ja edellä mainitut asiat ovat minulle siis kierrätystä ja se on tärkeää minulle niin kuin on meidän rakas maapallommekin. On kuitenkin hyvin vaikeaa olla aina ekologinen, senhän me jokainen tiedämme. Toivottavasti seuraavat sukupolvet ovat viisaampia kuin me ja ovathan he.

Tulipa pitkä rimpsu tekstiä. Jos jaksoit tänne asti - olen iloinen! Jos tykkäät vintagesta, kirppareista, vanhasta, käytetystä ja satut vielä bloggailemaan tai et niin kommentoi, jotta pääsen lukaisemaan blogiasi tai vain kuulemaan mitä kuuluu tai mieltä olet! 

4 comments:

 1. Just want to say hello and that I have the same lamp in red and another one in grey ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hi Saskia! Nice to hear from you. Great lamps we have! And thanks for reading all the way my long long writing...

   Delete
 2. Hellou Gretchen!

  Uusi lukija ilmoittautuu :)
  Jaan saman ideologian kanssasi.

  Ajatuksiani voit lukea lisää blogistani Maanantaista Sunnuntaihin, http://maanantaista.blogspot.fi/

  Valoisaa kevätaikaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No Hellou Veera! Olet tervetullut! Käväisinkin jo blogissasi...ja katselin noita Turun kirpparikuvia...missä ne mahtaa sijaita, jos ja kun siellä poikkeaa?

   Delete

Blogging tips